Ulei de măsline: intoleranță și alergie

Uleiul de măsline obținut din măsline la presare la rece a fost probabil utilizat în regiunile din estul Mediteranei (Levant) timp de cel puțin 8,000 de ani ca aliment și auxiliar, inclusiv ulei de lampă. Chiar și astăzi, bucătăria mediteraneană ar fi de neconceput fără ulei de măsline extravirgin ca „ulei multifuncțional” pentru gătit și prăjit și pentru a îmbrăca multe ... Află mai multe

Dislipidemie: nr. 3 din Cvartetul Mortal

Colesterolul este o componentă importantă a celulelor noastre și un element de bază al hormonilor vitali. De asemenea, joacă un rol crucial în echilibrul energetic. Colesterolul excesiv poate deteriora vasele de sânge atunci când este depus în peretele vasului. Arterioscleroza se dezvoltă. Vasele devin inelastice, înguste și - în cel mai rău caz - impermeabile. Colesterol ... Află mai multe

Lipoproteine ​​cu densitate scăzută: funcție și boli

Lipoproteinele cu densitate scăzută formează una dintre mai multe clase de lipoproteine ​​care sunt capabile să preia colesterolul și alte substanțe lipofile insolubile în apă și să le transporte în serul sanguin. LDL-urile îndeplinesc sarcina de a prelua colesterolul la punctul său de origine - în principal ficatul - și de a-l livra țesuturilor țintă. În schimb, densitatea mare ... Află mai multe

LDL

Definiție LDL aparține grupului colesterolului. LDL este abrevierea lipoproteinei cu densitate scăzută, care înseamnă „lipoproteină cu densitate mică”. Lipoproteinele sunt substanțe formate din lipide (grăsimi) și proteine. Ele formează o minge în sânge în care pot fi transportate diferite substanțe. În interiorul sferei, componentele hidrofobe (adică insolubile în apă) ale LDL ... Află mai multe

Cocient HDL / LDL | LDL

Coeficientul HDL / LDL Coeficientul HDL / LDL indică distribuția globală a colesterolului în organism. În majoritatea cazurilor, colesterolul total este măsurat atunci când se ia o probă de sânge. Aceasta este alcătuită din HDL și LDL. HDL este colesterolul „bun”, deoarece transportă colesterolul și alte substanțe liposolubile din toate celulele înapoi în ... Află mai multe

În ce alimente este conținut LDL? | LDL

În ce alimente este conținut LDL? LDL în sine nu este prezent în alimente, dar organismul îl formează din acizii grași nesaturați găsiți în multe alimente. În special grăsimile animale constau din mulți acizi grași nesaturați. Carnea și mezelurile, precum și laptele și alte produse de origine animală sunt dăunătoare pentru echilibrul LDL. La fel ... Află mai multe

ciprofibrat

Produse Ciprofibratul a fost disponibil comercial în multe țări sub formă de capsule (Hyperlipen, off label). A fost aprobat în 1993 și nu mai este disponibil din 2013. Structură și proprietăți Ciprofibratul (C13H14Cl2O3, Mr = 289.2 g / mol) este un racemat și un derivat al acidului fenoxiisobutiric. Există ca o pulbere albă până la galben pal, care este practic ... Află mai multe

fluvastatina

Produse Fluvastatina este disponibilă comercial sub formă de capsule și tablete generice cu eliberare susținută (generice). A fost aprobat în multe țări din 1993. Vânzările originalului Lescol au fost întrerupte de Novartis în 2018. Structură și proprietăți Fluvastatina (C24H26FNO4, Mr = 411.5 g / mol) este prezentă în medicamente sub formă de fluvastatină sodică, alb sau pal ... Află mai multe

Colesterol și sport

O schimbare a dietei nu este întotdeauna suficientă. Persoanele cu colesterol ridicat pot crește colesterolul HDL „bun” printr-un exercițiu regulat de rezistență. În plus, exercițiul are un efect pozitiv asupra tensiunii arteriale și îmbunătățește sensibilitatea la insulină a celulelor. În acest fel, inima este protejată, iar vasele rămân elastice. Cei care suferă de ... Află mai multe

Colesterol esteraza - Este important pentru asta!

Ce este colesterol-esteraza? Colesterolele esteraze sunt enzime care sunt responsabile pentru scindarea compușilor esterului colesterolului. Esterii colesterolului sunt compuși din colesterol și acizi grași. Acestea sunt conectate între ele printr-un anumit tip de legătură, așa-numita esterificare. În timpul procesului de scindare, se creează colesterol liber și acizi grași, care sunt ... Află mai multe

Care sunt valorile standard ale colesterol esterazei? | Colesterol esteraza - Este important pentru asta!

Care sunt valorile standard ale colesterol esterazei? Este necesară o probă de sânge pentru a determina nivelul de colesterol esterază. În acest eșantion, cantitatea poate fi măsurată într-un laborator medical. La o persoană sănătoasă este între 3,000 și 8,000 UI pe litru. „IU” înseamnă unități internaționale și reprezintă o cantitate definită ... Află mai multe